Historie

Kunstnerhuset i Classensgade er et stort atelierfælleskab som ligger på Østerbro i København.

Huset blev opført i 1879 som fabriksbygning og ligger i den smukke store gård mellem Classensgade, Østerbrogade og Willemoesgade.

Det har gennem tiden været ramme for forskellige små-industrier bl.a. dampvæveri, kakaofabrik, karetmageri, snedkeri, Nimbus motorcykelværksted og pianofabrik.

De første kunstnere rykkede ind i huset i 1980 og sammenhold og solidaritet bragte os gennem de mange barske vintre i starten, hvor sparsomme varmekilder gjorde sit til, at frosten tit satte sit aftryk med is i malingen og kaffekopperne.

I årene 1995 til 2002 måtte vi kæmpe for at bevare huset, fordi kommunen ville rive det ned i forbindelse med gårdsaneringen. Takket være hjælpsomme mennesker og fondsstøtte lykkedes det at vinde den kamp og tilmed få huset renoveret til en nutidig standard.

Vi stiftede ”Den Erhvervsdrivende Fond Kunstnerhuset i Classensgade” som siden 2000 har ejet huset, som ”ingen sinde må benyttes til andet formål end kulturelle formål”, som det er formuleret i fundatsen.

I 2016 overtog vi lokalerne i stuen, som hidtil havde været benyttet som autoværksted.
Etagen blev sat istand og opdelt til fire nye atelierer og et projekt-og udstillingsrum som vi kalder Classeværelset, hvor primært husets kunstnere og deres evt. gæsteudstillere viser deres værker.

Vi er nu 23 professionelle og akademiuddannede kunstnere i bygningen, som har hvert vores atelier som den daglige arbejdsplads.